Boguide

Här i boguiden försöker vi samla all information kring boende hos oss på Masmästaren. I menyn finner du både specifik information som rör ditt boende, men också svar på de vanligaste frågorna vi får. Saknar du fortfarande svar på dina frågor så ber vi dig att kontakta oss.

Inflyttning

Välkommen till Masmästaren

Mycket ska klaffa när man flyttar in i sin nya bostad. Vi gör allt för att underlätta för dig som blivande hyresgäst hos Masmästaren.

Vanliga frågor om Inflyttning

När får jag nycklar till lägenheten?

+ -

Nycklar till lägenheten får du av ansvarig förvaltare för lägenheten, alternativt på något av våra förvaltningskontor. Normalt får du nycklarna den första dagen hyresavtalet gäller. Infaller den dagen en helgdag, så är det närmaste vardag före.

Vad förväntas av mig som hyresgäst när jag flyttar in och ska bo hos er?

+ -

I samband med att hyreskontraktet undertecknats får du bl a broschyren ”Välkommen som hyresgäst. Råd & tips från Masmästaren Fastigheter”. Här finns svar på det mesta som rör boendet.

Jag behöver en bilplats. Kan jag hyra det av Masmästaren?

+ -

Masmästaren har ett stort antal parkeringsplatser. Allt från p-plats utan motorvärmare till uppvärmda garageplatser. Dessa hyrs ut främst till våra hyresgäster. Har du behov av en parkering för din bil, så kontakta oss på tel 023-70 46 40, eller info@masmastaren.se, så kanske vi kan hjälpa till!

Att bo

Trivsel i boendet

Alla hyresgäster i huset bidrar gemensamt till trivseln i huset. Det finns en del regler att hålla sig till i sitt boende och om alla hjälps åt kommer alla att trivas i huset!

Vanliga frågor om Att bo

Får jag grilla på balkongen?

+ -

Få saker smakar så gott som grillat en ljummen sommarkväll. Här får du fem tips på hur du maximerar grillupplevelsen i sommar – och svar på frågan om det är okej att grilla på balkongen.

 

1. Elgrill på balkongen
Du kan vara lugn, man får grilla på balkongen. Men för att minska brandrisken är det en elgrill som gäller. Håll koll så att det inte röker för mycket in till grannen och tänk på brandsäkerheten. Kol- och gasolgrillar är olämpliga på balkongen eftersom de skapar mycket rök och ökar risken för brand. Engångsgrillar är kolgrillar och ska alltså inte användas på balkongen. Kol- och gasolgrillar passar bättre på innergården!

 

2. Grilla järnet på gården?
På innergården finns större valfrihet, här kan du grilla med elgrill, kolgrill eller gasolgrill. För bästa brandsäkerhet, dra ut grillen en bit från huset och håll koll på elden. Det är fortfarande du som är ansvarig för det som händer. En fördel med att grilla på gården är att trevligt sällskap kan dyka upp!

 

3. Uteplatsen
Den som kan njuta av en uteplats kan också njuta av att grilla. Precis som på balkongen fungerar en elgrill fint. Om uteplatsen ligger i anslutning till en innergård kan du grilla med kol- eller gasolgrill, men dra ut grillen en bit på gården så att det inte röker in till grannarna.

 

4. Grilla ALDRIG på inglasad balkong
Att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en balkong är livsfarligt. Man kan nämligen drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort som de ska. Hitta en bättre grillplats i det fria!

 

5. Bästa receptet för en lyckad grillkväll
…är att hålla sig vän med grannarna. Om du undviker att rökfylla grannens lägenhet med grillos eller sota ned grannens nymålade balkongmöbel har du alla förutsättningar för en fin kväll.

 

Sist, men inte minst. Trevlig grillning!

Får jag ha husdjur i hyresrätt?

+ -

Huruvida det är katten eller hunden som är vår bästa vän ska vi inte gå in på. Vi nöjer oss med att konstatera att vi tycker om era fyrbenta vänner oavsett om de är strävhåriga, bolltokiga, sillätande eller frihetstörstande individer. Men tänk på att alla hyresgäster inte är djurälskare, utan kanske till och med rädda eller allergiska. Här är några riktlinjer för att både människor och djur ska trivas hos oss:

 

  • Håll hundar kopplade och katter under uppsikt
  • Plocka alltid upp husdjurens avföring
  • Se till att husdjuren inte besvärar allergiker i bostadsområdet
  • …och att de inte skäller, jamar eller ylar så att grannar störs

Kom ihåg att om ditt husdjur orsakat skador på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar ut.

Vad gör jag med överblivet fett?

+ -

Äntligen sommar och härliga grillkvällar som väntar. I grillmarinader finns ofta mycket olja, vi vill därför påminna dig om att aldrig hälla ut olja eller annat fett i slasken. Fett gör nämligen att det blir stopp i avloppet.

 

Det som händer när man spolar ner olja i slasken är att fettet stelnar nere i rören och det bildas proppar. Blir det stopp i avloppet kan det lätt leda till översvämningar och obehaglig lukt. Dessutom är det både dyrt och tidskrävande att fixa. Vi önskar därför att alla våra hyresgäster använder Miljötratten. Det är en tratt som du sätter på en petflaska och då enkelt kan hälla i allt överblivet fett i flaskan. Använd alltid Miljötratten, även om det endast är lite fett som du behöver slänga.

 

Miljötratten håller tätt och du kan med fördel förvara den under diskbänken och ha den som fettsamlare tills flaskan är full, då lämnar du den i den avsedda behållaren vid avfallsstationen.

 

Genom att du tar vara på oljan, undviker du inte bara stopp i avloppet, fettet kan dessutom gå till fettåtervinning eller användas för framställning av biogas och biodiesel.

 

Miljötratten hämtar du på samma ställe som kompostpåsarna, där finns också mer information om hur du använder den.

Att flytta ut

Uppsägning & avflytt

Hur gärna vi än vill att alla ska bo kvar hos Masmästaren, så flyttar man ifrån sin lägenhet ibland. Vid avflytt gäller vissa särskilda regler, de kan du läsa mer om här.

Vanliga frågor om Att flytta ut

Det finns skador i lägenheten, vem ansvarar för dessa?

+ -

Om det finns onormalt slitage och skador i lägenheten så ersätts dessa av den som flyttar. Ett vanligt exempel på skada som måste ersättas är fettfläckar på väggar.

Det saknas en nyckel vid avflytt. Vad händer då?

+ -

Om inte samtliga nycklar till lägenheten lämnas till vårt kontor eller vår besiktningsman vid avflyttningsdagen måste vi byta lås. Denna kostnad debiteras dig.

Hur fungerar visning av lägenheten inför nästa hyresgäst?

+ -

Under uppsägningstiden kommer du att bli kontaktad av bostadssökande som vill se din lägenhet. Ni kommer tillsammans överens om tid för visning.

Hur säger jag upp min lägenhet?

+ -

Uppsägningen av din lägenhet ska vara skriftlig och skickas in via brev eller lämnas personligen till Masmästarens boservice. Vi bekräftar sedan uppsägningen skriftligt via brev till hyresgästen som sagt upp lägenheten för avflytt.

 

Uppsägningstiden på lägenheten är alltid tre kalendermånader, och upphörandet av hyreskontraktet räknas från nästkommande månadsskifte och därefter tre månader fram i tiden.

 

Vid dödsfall är uppsägningstiden en kalendermånad.

 

Som alternativ kan du nu säga upp din lägenhet via Mina sidor.

Vad innebär besiktning av lägenheten?

+ -

En besiktning görs av lägenheten när den är tömd och städad. Besiktningsmannen går igenom lägenheten och undersöker eventuella skador och slitage, hen bedömer även städningen samt om det finns åtgärder du själv gjort i lägenheten. Det är väldigt bra om du själv kan vara med vid besiktningen.

Städningen är en viktig del av besiktningen och därför ska du städa din lägenhet grundligt. Blir städningen inte godkänd anlitar vi en städfirma där du får stå för kostnaden. Även vinds- och/eller källarförråd samt garage ska tömmas och städas.

 

Om du utfört egna åtgärder i lägenheten, exempelvis målat och tapetserat, ska detta ha utförts på ett fackmannamässigt sätt och inom en neutral färgskala, om inte åtgärdas det på din bekostnad.