Boguide

Här i boguiden försöker vi samla all information kring boende hos oss på Masmästaren. I menyn finner du både specifik information som rör ditt boende, men också svar på de vanligaste frågorna vi får. Saknar du fortfarande svar på dina frågor så ber vi dig att kontakta oss.

Inflyttning

Välkommen till Masmästaren

Mycket ska klaffa när man flyttar in i sin nya bostad. Vi gör allt för att underlätta för dig som blivande hyresgäst hos Masmästaren.

Vanliga frågor om Inflyttning

När får jag nycklar till lägenheten?

+ -

Nycklarna till lägenheten kvitterar du ut på något av våra förvaltningskontor. Du har möjlighet att få nycklarna den första dagen hyresavtalet gäller från. Om den dagen infaller en helgdag så sker nyckelutlämning första vardagen efter.

Vad förväntas av mig som hyresgäst när jag flyttar in och ska bo hos er?

+ -

I samband med att hyreskontraktet undertecknats får du bl a broschyren ”Välkommen som hyresgäst. Råd & tips från Masmästaren Fastigheter”. Här finns svar på det mesta som rör boendet.

Jag behöver en bilplats. Kan jag hyra det av Masmästaren?

+ -

Masmästaren har ett stort antal parkeringsplatser som främst hyrs ut till våra hyresgäster. Det finns p-plats utan och med motorvärmare, uppvärmda garageplatser samt laddstation för elbil. Är du i behov av att hyra parkering till din bil? Vänligen kontakta oss på info@masmastaren.se eller på tel 023-704640 så kanske vi kan hjälpa dig.

Att bo

Trivsel i boendet

Alla hyresgäster i huset bidrar gemensamt till trivseln i huset. Det finns en del regler att hålla sig till i sitt boende och om alla hjälps åt kommer alla att trivas i huset!

Vanliga frågor om Att bo

Får jag grilla på balkongen?

+ -

1. Elgrill på balkongen
Du kan vara lugn, man får grilla på balkongen. Men för att minska brandrisken är det en elgrill som gäller. Håll koll så att det inte röker för mycket in till grannen och tänk på brandsäkerheten. Kol- och gasolgrillar är olämpliga på balkongen eftersom de skapar mycket rök och ökar risken för brand. Engångsgrillar är kolgrillar och ska alltså inte användas på balkongen. Kol- och gasolgrillar passar bättre på innergården!

2. Att grilla på gården
På innergården finns större valfrihet, här kan du grilla med elgrill, kolgrill eller gasolgrill. För bästa brandsäkerhet, dra ut grillen en bit från huset och håll koll på elden. Det är fortfarande du som är ansvarig för det som händer.

3. Uteplatsen
Den som kan njuta av en uteplats kan också njuta av att grilla. Precis som på balkongen fungerar en elgrill fint. Om uteplatsen ligger i anslutning till en innergård kan du grilla med kol- eller gasolgrill, men dra ut grillen en bit på gården så att det inte röker in till grannarna.

4. Grilla ALDRIG på inglasad balkong
Att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en balkong är livsfarligt. Man kan nämligen drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort som de ska. Hitta en bättre grillplats i det fria!

Sist, men inte minst. Trevlig grillning!

Får jag ha husdjur i hyresrätt?

+ -

Här är några riktlinjer för att både människor och husdjur ska trivas hos oss:

  • Håll hundar kopplade och katter under uppsikt
  • Plocka alltid upp husdjurens avföring
  • Se till att husdjuren inte besvärar allergiker i bostadsområdet
  • Det är inte acceptabelt att de skäller, jamar eller ylar så att grannar blir störda
  • Reptiler tillåts inte som husdjur i våra lägenheter

Kom ihåg att om ditt husdjur orsakat skador på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar ut.

Vad gör jag med överblivet fett?

+ -

Allt överblivet matfett från matlagning behöver tas omhand och ej hällas ut i slasken. Fett gör nämligen att det blir stopp i avloppsrören.

Det som händer när man spolar ner olja i slasken är att fettet stelnar nere i rören och det bildas proppar. Blir det stopp i avloppet kan det lätt leda till översvämningar och obehaglig lukt. Dessutom är det både dyrt och tidskrävande att fixa. Vi önskar därför att alla våra hyresgäster använder Miljötratten. Det är en tratt som du sätter på en petflaska och då enkelt kan hälla i allt överblivet fett i flaskan. Använd alltid Miljötratten, även om det endast är lite fett som du behöver slänga.

Miljötratten håller tätt och du kan med fördel förvara den under diskbänken och ha den som fettsamlare tills flaskan är full, då lämnar du den i den avsedda behållaren vid avfallsstationen.

Genom att du tar vara på oljan, undviker du inte bara stopp i avloppet, fettet kan dessutom gå till fettåtervinning eller användas för framställning av biogas och biodiesel.

Miljötratten hämtar du på återvinningscentralen.

Att flytta ut

Uppsägning & avflytt

Hur gärna vi än vill att alla ska bo kvar hos Masmästaren, så flyttar man ifrån sin lägenhet ibland. Vid avflytt gäller vissa särskilda regler, de kan du läsa mer om här.

Vanliga frågor om Att flytta ut

Det finns skador i lägenheten, vem ansvarar för dessa?

+ -

Om det finns onormalt slitage och skador i lägenheten så ersätts dessa av den som flyttar. Ett vanligt exempel på skada som måste ersättas är fettfläckar på väggar.

Det saknas en nyckel vid avflytt. Vad händer då?

+ -

Om inte samtliga nycklar till lägenheten lämnas till vårt kontor eller vår besiktningsman vid avflyttningsdagen måste vi byta lås. Denna kostnad debiteras dig.

Hur fungerar visning av lägenheten inför nästa hyresgäst?

+ -

Under uppsägningstiden kommer du att bli kontaktad av bostadssökande som vill se din lägenhet. Ni kommer tillsammans överens om tid för visning.

Hur säger jag upp min lägenhet?

+ -

Vi behöver uppsägningen signerad av samtliga parter som står på kontraktet. Man kan med fördel säga upp sin lägenhet via e-signering med mobilt bank-ID på Mina sidor. Det går också bra att skriftligen skicka in uppsägningen via brev eller lämna den personligen till ett av Masmästarens förvaltningskontor. Vi bekräftar sedan uppsägningen via Mina Sidor eller med brev.

Uppsägningstiden på lägenheten är alltid tre kalendermånader, och upphörandet av hyreskontraktet räknas från nästkommande månadsskifte och därefter tre månader fram i tiden.

Vid dödsfall är uppsägningstiden en kalendermånad.

 

Vad innebär besiktning av lägenheten?

+ -

Du behöver i god tid innan du flyttar boka en slutbesiktning med förvaltningskontoret. Vid besiktningstillfället skall lägenheten vara tömd och städad. Vid besiktningen går man igenom städningen av lägenheten och undersöker eventuella skador och slitage. Det är bra om du kan vara med vid besiktningen.

Städningen är en viktig del av besiktningen och därför behöver du städa din lägenhet grundligt alternativt anlita ett städbolag. Om städningen inte blir godkänd har du garanti hos städbolaget eller om du städat själv och inte har möjlighet att åtgärda så anlitar vi ett städbolag och debiterar dig kostnaden. Även tillhörande vinds- och/eller källarförråd samt garage ska tömmas och städas inför besiktningen.